Rekervlotbrug Koedijk uit het water

De provincie Noord-Holland haalt een deel van de Rekervlotbrug in Koedijk uit het water voor nadere inspectie en reparatie. Het vlot wordt op dinsdag 22 juni met een telekraan los gehesen en met een schip naar de werf gevaren. Deze werkzaamheden starten om 7.00 uur ’s ochtends en duren naar verwachting tot eind van de middag. Tijdens het uithijsen van het vlot kan de (tijdelijke) veerpont, naast de Rekervlotbrug, blijven varen. Ook het Noord-Hollands Kanaal blijft toegankelijk voor de scheepvaart.

Het kan zijn dat de veerpont en de scheepvaart kort moeten wachten als het schip met het vlot wil weg varen. De telekraan komt langs de Kanaaldijk (in Koedijk) op de opstelplaats voor de brug te staan. Hierdoor blijft de weg toegankelijk voor het verkeer en de bewoners. De hinder is hierdoor minimaal.

Reparatiewerkzaamheden

Niet alle werkzaamheden aan de Rekervlotbrug kunnen vanaf het water uitgevoerd worden. Het vlot moet uit het water, zodat de gebiedsaannemer de onderkant van de brug beter kan inspecteren, en vervolgens nog meer duidelijkheid krijgt over de schade en hoelang de werkzaamheden gaan duren. Het uit het water halen van een vlot vergt veel voorbereiding om dit goed te laten verlopen, en heeft daarom even op zich laten wachten.

Tijdelijke veerpont

Sinds 19 april vaart er naast de Rekervlotbrug  een tijdelijk pontje om voetgangers en fietsers het Noord-Hollands Kanaal over te laten steken. De pont blijft in ieder geval tot in de zomer varen op werkdagen van 7.30 uur tot 17.30 uur.

Schade aan de brug door aanvaring

Op 8 februari 2021 is de Rekervlotbrug aangevaren door een schip en sindsdien afgesloten. Uit het schaderapport bleek toen dat de schade groot is en vrijwel elk onderdeel van de brug zichtbare schade heeft. Er zit een scheur in één van de 2 vlotten. Het dek van de brug is gedeeltelijk los gescheurd. Het systeem dat de brug vlak voor het sluiten uitlijnt is beschadigd. Net als het grendelwerk, dat de twee delen van de brug aan elkaar koppelt. En door de kracht van de aanvaring is ook de constructie die de vlotten aandrijft naar binnen geduwd. Wanneer de brug hersteld is, is nog niet te zeggen.

Vragen?

Met vragen of klachten kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het provinciale Servicepunt, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl.